Adfærd

 

Gennem mit arbejde har jeg snakket med mange katteejere. Og det har vist sig at de katte der oftest får adfærdsproblemer, er alenekatte, eller også katte der er kommet for tidligt fra moderen.  

Der er da heldigvis flere og flere katteejere der har mere end 1 kat.

        

Generelt mener jeg ikke, at det er en kats tarv, at være alenekat, og specielt ikke i en lejlighed. 

Der er selvfølgelig tilfælde hvor det fungerer godt med kun en kat, men generelt bør man altid anskaffe sig mindst 2, og især hvis man vil holde kat i lejlighed. Flere katte har utrolig fornøjelse af hinanden, de keder sig ikke så nemt og de får mere motion. 

Da katte er udprægede vanedyr, skal der ikke meget ændring til i hverdagen, for at deres verden ”ramler” sammen. Fx en ny kæreste, ændrede arbejdstider, barn, hund, ny kat i flokken m.m. kan bare være nogle af de grunde, der kan være medvirkende til adfærdsproblemer. 

Af andre årsager kan nævnes stress pga. for mange katte, stort antal fertile dyr, for lidt plads, manglende stimulering m.m.

Nogle af disse problemer kan udarte sig i fx:  Urinmarkering i form af strintning  eller fuldstændig tømning af blæren, overdreven kradsning i møbler m.m. eller hypersoignering.

Hvis ens kat er begyndt at tisse/strinte andre steder end i bakken, skal man altid udelukke sygdom først, og få den undersøgt hos sin dyrlæge. 

Det kan dreje sig om blærebetændelse, urinvejssten eller andet. Ligeledes kan afføring udenfor bakken, være et sygdomstegn. Hvis en kat fx har haft en dårlig/smertefuld oplevelse på bakken, kan de få aversion mod den, og benytte andre steder som toilet.

Hvis katten bliver konstateret sund og rask, kan man begynde at granske mulige årsager til problemerne.