Fodring

Fodring af katte kan være noget af en videnskab. Det kan være svært at overskue hvilket foder man skal vælge, da der findes utroligt mange forskellige mærker på markedet. 

Med katte- og hundefoder kan man som regel godt gå ud fra, at pris og kvalitet hænger sammen.

Katte er kødædere, og har derfor brug for mere animalsk protein i deres foder end hunde. Ligeledes er det vigtigt af mængden af protein er relativ høj, pga. af den konstante aktivitet i deres lever.

Samtidig er der en livsvigtig aminosyre (taurin), som katten ikke selve kan danne, der skal tilføres gennem foderet.

Ved at man fodrer med et kvalitetsfoder er man sikker på at katten får alt det den har brug for, samtidig med at det forebygger urinvejsproblemer.                      

Gennem mit arbejde, har jeg været på adskillige foderkurser, og jeg rådgiver til daglig mange af vores klienter ang. fodring af deres kæledyr. Jeg synes selv jeg har opnået en del erfaring/viden indenfor fodring af hund og kat.

Det er vigtigt at forstå, at kattens behov for næringsstoffer ændres gennem livet. Derfor skal man være opmærksom på det foder man bruger, og benytte det der passer til kattens alder og trivsel.  

Man kan bl.a. bedømme kvaliteten af et foder på hvor meget afføring der kommer ud i kattebakken, 

Jo bedre kvalitet foderet har, jo mindre afføring.

Studier har vist at katte gennemsnitlig spiser 17 små måltider dagligt. Derfor er det en god ide at fodre ad libitum (altid have mad stående fremme). Det gør også at urinens pH er mere konstant, og derved forebygges urinvejsproblemer bedre, i forhold til hvis man kun fodrer 1 eller 2 gange daglig.  

Man har fundet ud af at væskeindtaget også spiller en stor rolle i forebyggelse af urinvejsproblemer, og derfor er det en god idé at have flere vandskåle, som står forskellige steder, og ikke altid ved siden af maden.

Næsten alle katte kan ”styre” deres foderindtag, men der vil altid være nogle der ikke kan.

Disse katte kan man prøve at fodre enten med light- eller slankefoder ad libitum. Hvis dette ikke går, bliver man nødt til at dosere deres måltider.

Specielt vil katte der lever i lejligheder uden selskab af artsfæller, meget ofte kede sig, og derfor spise mere.

Da mange katte også bliver overvægtige, efter at de er blevet neutraliseret, er det en god ide, at forebygge med et lightfoder. Det er som sagt lettere at forebygge end at ”helbrede”.

Af alle de forskellige mærker der kan fås i handlen i dag,  er der nogle JEG er overbevist om ligger i den højeste ende rent kvalitetsmæssigt:  Royal Canin (dyrlægeserien),  Prescription Diet, Eukanuba/Iams & Science Plan.

Hvis man fodrer sine katte med et kvalitetsfoder, må man ikke give ekstra tilskud, da det kan ødelægge balancen i foderet.

Vi fodrer vores katte med et slankefoder fra Royal Canin og Prescription Diet. Killingerne får Weaning, Growth, Intestinal og Convalesence fra Royal Canin.